Det norska företaget Aker ASA vill köpa några BTC

Sedan senare hälften av 2020 har vi sett flera storskaliga företag lovar sitt stöd för bitcoin. Mellan MicroStrategy,

Square och andra är världen fylld till randen av företag som ser världens främsta digitala valuta som mycket mer än bara en standard, spekulativ tillgång, och nu är Aker ASA, ett miljarder dollar industriellt holdingbolag, det senaste företaget som föreslog att valutan är något speciellt.

Aker ASA är den senaste Bitcoin-älskande institutionen

Koronaviruspandemin har orsakat en massiv förändring i hur världen gör affärer och i hur pengar ses. Fiat-valutor är över hela linjen och upplever kraftig inflation som har fått många att vända sig till alternativa finansieringsmetoder för deras vardagliga behov. En av dessa metoder har varit bitcoin, som nu ses som ett häckverktyg och som en rikedom med tanke på att priset fortsätter att skjuta genom taket.

Flera företag har köpt miljarder dollar i tillgången, till exempel MicroStrategy – som äger nära 5 miljarder dollar i BTC i skrivande stund – och Tesla, som chockade världen med ett nyligen köpt tillgång på cirka 1,5 miljarder dollar.

Nu skapar Aker ASA en hel division i syfte att investera i både bitcoin och blockchain-teknik. Detta tyder på att tillgången fortfarande gör framsteg bland de bästa institutionella aktörerna. Enheten är känd som Seetee AS och rymmer mer än 58 miljoner dollar i diverse tillgångar. Många av dessa, förklarar företaget, kommer att handlas för BTC i den kommande framtiden.

I ett aktieägarbrev förklarade Kjell Inge Rokke – ordförande i Aker ASA:

Bitcoin kan fortfarande gå till noll, men det kan också bli kärnan i en ny monetär struktur. Först kommer vi att använda bitcoin som vår finansiella tillgång och gå med i samhället. I bitcoin-tal kommer vi att vara hodlers. Vi kommer att vara annorlunda men additiva. Kanske inte lika upproriska som cypher-punkarna som uppfann bitcoin, men mycket mer progressiva än de flesta etablerade företag … Människor som vet mest om bitcoin tror att dess framtida framgång är nästan oundviklig.

Han säger också i brevet att bitcoin har kapacitet att nå 1 miljon dollar per enhet.

Lugnt och försiktigt

Först låter 58 miljoner dollar inte så mycket. Även om Aker beslutar att använda alla dessa tillgångar för att köpa bitcoin och inte behålla något annat i sina reserver, är detta en ganska liten siffra jämfört med de för både Tesla och MicroStrategy.

Även företag som MassMutual och Stone Ridge köpte mer än 100 miljoner dollar av världens främsta digitala valuta, så det verkar inte som att Aker uppnår mycket direkt. Detta är dock fortfarande ett positivt steg framåt genom att nu flera företag utomlands och inte bara de som är stationerade i USA (Aker är ett norskt företag) tittar på bitcoin under en starkare lins.